Social Media

Tarotdeck: Een beknopte handleiding voor beginners

Tarotdeck

Tarotdeck is al eeuwenlang een bron van mystiek en inzicht in de toekomst, met wortels die teruggaan tot het oude Egypte. Hoewel vaak geassocieerd met waarzeggerij, is de Tarot ook een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei, zelfreflectie en spirituele ontwikkeling. Door de rijke symboliek en tijdloze archetypen die in de kaarten zijn verweven, kunnen we met het Tarot-deck zowel onze bewuste als onderbewuste overtuigingen en patronen onderzoeken en beter begrijpen.
De Tarot bestaat uit 78 kaarten, verdeeld in de Grote en Kleine Arcana. De 22 kaarten van de Grote Arcana vertegenwoordigen belangrijke levenslessen en spirituele thema’s, terwijl de 56 kaarten van de Kleine Arcana aspecten van het dagelijkse leven en de menselijke ervaring weergeven. Elk van de kaarten heeft een unieke betekenis die kan dienen als gids of raadgever bij het navigeren door de complexiteit van het leven en het bevorderen van innerlijke groei.
Naast de traditionele Rider-Waite Tarot, zijn er talloze verschillende Tarot-decks beschikbaar, elk met hun eigen unieke artistieke stijl en interpretatie van de kaarten. Of je nu een beginner bent die geïnteresseerd is in het leren interpreteren van Tarot, of een ervaren lezer die je vaardigheden wilt verdiepen, het is essentieel om een deck te vinden waarmee je een sterke band voelt en dat resoneert met jouw persoonlijke energie en intenties.

Geschiedenis Van Het Tarotspel

Oorsprong En Evolutie

Het tarotspel vindt zijn oorsprong in Europa, waar het voor het eerst opdook in de vijftiende eeuw. Tarotkaarten waren oorspronkelijk bedoeld als gewone speelkaarten en werden gebruikt in verschillende Europese landen zoals Italië, Spanje en Portugal. De oudste bekende tarotkaartensets, ook wel tarocchi of tarotpakket genoemd, waren afkomstig uit Noord-Italië en bevatten zowel de gewone speelkaarten als een extra groep kaarten die bekend staan ​​als Trump-kaarten.

In de loop der tijd kreeg het tarotspel een meer spirituele betekenis en werd het gebruikt als instrument voor divinatie en inzicht in het leven. Sommige tarotkaarten, zoals de Dwaas, zijn al sinds hun ontstaan populair gebleven en spelen nog steeds een grote rol in de interpretatie van de tarot.

Tarot Van Marseille

De Tarot van Marseille is een van de oudste en bekendste tarotdecks in de geschiedenis. Het werd voor het eerst ontwikkeld in de vijftiende eeuw in Frankrijk, waar het al snel populair werd voor zowel kaartspellen als mystieke praktijken. Dit tarotdeck wordt gekenmerkt door zijn unieke artistieke stijl en symboliek.

Het Tarot van Marseille bestaat uit 78 kaarten, waarvan 22 Grote Arcana en 56 Kleine Arcana. De Grote Arcana-kaarten zijn het hart van het tarotdeck en omvatten afbeeldingen zoals De Dwaas, De Magiër en De Hogepriesteres. De Kleine Arcana zijn onderverdeeld in vier kleuren: bekers, munten, zwaarden en staven, die elk 14 kaarten bevatten, waaronder de hofkaarten: page, ridder, koningin en koning.

Rider-Waite Tarot Deck

Het Rider-Waite Tarot Deck, dat in het begin van de twintigste eeuw werd gepubliceerd, is tegenwoordig het meest bekende en invloedrijke tarotdeck ter wereld. Het werd ontworpen door de Britse occultist Arthur Edward Waite en geïllustreerd door Pamela Colman Smith. Dit deck bracht enkele belangrijke vernieuwingen in de tarotwereld, zoals het toevoegen van afbeeldingen en symbolen aan alle hofkaarten en Kleine Arcana-kaarten.

Het Rider-Waite Tarot Deck is bijzonder populair vanwege de toegankelijkheid en eenvoudige interpretatie, waardoor het een ideale keuze is voor zowel beginners als ervaren tarotlezers. De symboliek en artistieke stijl van dit deck zijn gebaseerd op die van de Tarot van Marseille, maar met enkele moderne aanpassingen, waardoor het een tijdloze klassieker is in de wereld van de tarot.

Structuur En Symboliek

Grote Arcana

De Grote Arcana bestaat uit 22 kaarten en vertegenwoordigt belangrijke levenslessen, spirituele inzichten en archetypen. Deze kaarten bevatten enkele van de meest bekende symbolen en beelden binnen de Tarot, zoals De Magiër, De Hogepriesteres en De Dwaas. Veel van deze beelden zijn gebaseerd op oude symboliek en mythologie, waarbij Arthur Edward Waite en Pamela Colman Smith een grote rol hebben gespeeld in het ontwerp van de traditionele Rider-Waite Tarot.

Elke kaart van de Grote Arcana heeft zijn eigen specifieke betekenis en kan worden geïnterpreteerd op basis van de beelden die erop worden weergegeven. Deze kaarten staan bekend om hun sterkere impact in een tarotreading, aangezien ze belangrijke gebeurtenissen, innerlijke veranderingen en spirituele inzichten vertegenwoordigen.

Kleine Arcana

De Kleine Arcana bestaat uit 56 kaarten en is verdeeld in vier series: Staven, Bekers, Zwaarden en Pentakels. Deze serie zijn vergelijkbaar met het traditionele speelkaartendeck en staan voor de alledaagse situaties, relaties en emoties die we in het leven tegenkomen. Deze vier soorten kaarten hebben elk elementaire associaties en staan voor bepaalde aspecten van het leven:

 • Staven: Vuur, passie, creativiteit en actie

 • Bekers: Water, emoties, relaties en intuïtie

 • Zwaarden: Lucht, gedachten, communicatie en conflicten

 • Pentakels: Aarde, materie, aards succes en financiën

Elke serie bevat tien genummerde kaarten (één tot en met tien) en vier hofkaarten: Pagina, Ridder, Koningin en Koning. Deze hofkaarten vertegenwoordigen verschillende karaktereigenschappen en persoonlijkheden die in het leven kunnen worden aangetroffen.

De beelden op de kaarten van de Kleine Arcana zijn vaak iets minder complex dan die van de Grote Arcana, maar bevatten nog steeds een schat aan symboliek en betekenis. Beroemde kunstenaars zoals Pamela Colman Smith en Lady Frieda Harris hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van verschillende Tarot decks, waaronder de Rider-Waite en Thoth Tarot, die elk hun eigen unieke stijl en benadering van de Tarot symboliek hebben.

Hedendaagse Tarotdecks

In de hedendaagse wereld van tarot zijn er talloze tarotdecks beschikbaar, die elk een unieke stijl en visie presenteren. Deze sectie zal zich richten op populaire tarotdecks en diversiteit in tarotdecks.

Populaire Tarotdecks

Een van de favoriete tarotdecks is het Modern Witch Tarot Deck van Lisa Sterle. Dit deck is zeer populair vanwege het eigentijdse en feministische perspectief op traditionele tarotbeelden. Het deck is zowel visueel aantrekkelijk als zeer toegankelijk voor beginners en ervaren lezers.

Een ander populair tarotdeck is het Morgan Greer Tarot. Dit deck, dat teruggrijpt op de klassieke tarot-symboliek, onderscheidt zich door zijn levendige kleuren en gedetailleerde beelden. Dit deck leent zich goed voor zowel introspectieve reflectie als voor het opbouwen van intuïtie gedurende het leesproces.

Ook het Ethereal Visions Illuminated Tarot van Matt Hughes verdient een vermelding. Dit deck is geïnspireerd door de Art Nouveau-stijl en is bijzonder aantrekkelijk voor diegenen die houden van gedetailleerde, mystieke illustraties.

Diversiteit In Tarotdecks

In de wereld van tarot is het belangrijk om diversiteit te erkennen en te omarmen, zowel op het gebied van symboliek als kunststijlen. Diversiteit in tarotdecks komt voornamelijk naar voren in thema’s, culturele invloeden en artistieke stijlen.

Het Tarot of the Divine deck van Yoshi Yoshitani is een voorbeeld van culturele diversiteit. Dit deck bevat verhalen en folklore van over de hele wereld en is een viering van culturele inclusiviteit en acceptatie.

Daarnaast, The Wild Unknown Tarot Deck onderscheidt zich door zijn unieke, minimalistische artwork stijl. Het deck, met afbeeldingen uit de natuur, spreekt tot het hart en de verbeelding, en biedt een moderne benadering van de traditionele tarot.

Ten slotte is er het Trung Le Nguyen’s LGBTQ+ tarotdeck dat recht doet aan de diversiteit van de LGBTQ+ gemeenschap. Dit deck moedigt verkenning vastberadenheid en zelfacceptatie aan en is zeer geliefd om zijn inclusiviteit en kleurrijke illustraties.

Tarot Lezen

Beginselen Van Tarotlezen

Tarot lezen is een eeuwenoude vorm van divinatie en orakeling waarbij men gebruik maakt van een kaartspel, meestal bestaande uit 78 kaarten. Het is een populair middel om inzicht te krijgen in vragen over liefde, familie, relaties en persoonlijke groei. Voor beginners is het belangrijk om de basisprincipes van tarotlezen te begrijpen.

Allereerst is het goed om te weten dat tarotkaarten werken met symbolen, kleuren en beelden waarmee je intuïtief informatie en betekenis kunt duiden. Het is belangrijk om te vertrouwen op je eigen intuïtie bij het lezen van de kaarten, aangezien dit de sleutel is tot het ontcijferen van de boodschap die de kaarten voor jou of een ander hebben.

Tarot Spreads

Voordat je de tarotkaarten leest, is het belangrijk om een kaartlegging, oftewel een spread, te kiezen. Er zijn verschillende soorten spreads die kunnen variëren van eenvoudig tot complex. Enkele bekende spreads zijn:

 • Drie-kaarten spread: verleden, heden, toekomst

 • Keltisch Kruis spread: een uitgebreidere analyse

 • Liefde en relatie spread: gericht op liefdes- en relatievragen

Het kiezen van de juiste spread hangt af van de vraag die je wilt stellen en hoe diepgaand het antwoord moet zijn.

Interpretatie Van Tarotkaarten

Om de tarotkaarten te interpreteren, is het essentieel om de betekenis van elke kaart te kennen. Er zijn 22 Grote Arcana kaarten die belangrijke levenslessen en spirituele boodschappen vertegenwoordigen, en 56 Kleine Arcana kaarten die de dagelijkse beslommeringen en ervaringen symboliseren. De Kleine Arcana is onderverdeeld in vier kleuren: bekers, zwaarden, staven en pentakels, elk met een eigen thema en betekenis.

Bij het interpreteren van de kaarten, worden enkele belangrijke elementen overwogen:

 • Positie van de kaart in de spread

 • Omgekeerde of rechtopstaande positie

 • De combinatie van kaarten en de onderlinge relaties

Zorg ervoor dat je tijdens het lezen van de tarotkaarten met een open mind en zonder vooroordelen naar de kaarten kijkt. Met oefening, vertrouwen in je intuïtie en kennis van de kaarten, zal je tarot leesvaardigheid groeien en zullen de boodschappen helderder worden.

Tarot Voor Persoonlijk Gebruik

Keuze Van Een Tarotdeck

Bij het kiezen van een tarotdeck voor persoonlijk gebruik, is het belangrijk om een deck te vinden dat bij je past en aansluit op jouw energie en intuïtie. Het perfecte tarotdeck kan voor iedereen anders zijn, omdat het afhangt van persoonlijke voorkeur, artistieke smaak en het doel van de tarotlezing.

Het is aan te raden om verschillende tarotdecks te bestuderen en te vergelijken, zowel qua illustraties als symboliek. Je kunt dit doen door afbeeldingen van de kaarten online te bekijken of door verschillende tarotdecks in fysieke winkels te bekijken. Let vooral op de afbeeldingen die je aanspreken, aangezien deze cruciaal zijn voor het interpreteren van de kaarten. Houd daarnaast rekening met de grootte van het deck, zodat je het comfortabel in je handen kunt houden.

Tarot Voor Zelfbewustzijn En Groei

De tarot kan gebruikt worden als een instrument voor persoonlijke groei en zelfbewustzijn. Het is niet alleen bedoeld voor het voorspellen van de toekomst, maar ook voor het verkrijgen van inzicht in jezelf en je huidige situatie. Door regelmatig tarotkaarten te trekken en de symbolische betekenissen te interpreteren, kun je inzichten opdoen over jezelf, je leven en je persoonlijke ontwikkeling.

Het is belangrijk om tijdens het lezen van de tarotkaarten open te staan voor de inzichten en boodschappen die naar voren komen. Probeer bij het interpreteren van de kaarten niet te veel vast te houden aan vaste betekenissen, maar luister ook naar je eigen intuïtie en gevoelens. Op deze manier wordt de tarot een reflectie van je innerlijke wereld en een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei.

Tarot In De Kunst

Tarotkaarten zijn door de eeuwen heen een rijke bron van inspiratie geweest voor kunstenaars. De kunstwerken op de kaarten zijn vaak een reflectie van de culturele en mystieke symboliek uit de tijd waarin ze werden gemaakt. Door hun symbolische aard hebben tarotkaarten de aandacht getrokken van veel beroemde kunstenaars.

Eén van de bekendste tarotkaart kunstenaars is Pamela Colman Smith, die de illustraties voor het iconische Rider-Waite-Smith tarot deck heeft gemaakt. Dit deck werd voor het eerst gepubliceerd in 1909 en is tot op de dag van vandaag één van de meest gebruikte tarot decks.

In de 20e eeuw zag je een groeiende interesse in tarot en zijn mystieke symboliek. Kunstenaars als Salvador Dalí en H.R. Giger hebben eigen versies van tarot decks ontworpen. Hun unieke artistieke stijlen gaven een nieuwe kijk op de traditionele tarotbeelden en symbolen. Deze moderne interpretaties kunnen worden gezien als een weerspiegeling van de veranderende opvattingen over spiritualiteit en esoterie in de moderne tijd.

De kunstwerken op tarotkaarten kunnen variëren van eenvoudige pentekeningen tot complexe schilderijen. Sommige decks zijn specifiek gericht op bepaalde stijlen, zoals:

 • De Visconti-Sforza tarot, een vroege renaissance deck met gedetailleerde miniaturen

 • Thoth Tarot van Aleister Crowley en Lady Frieda Harris, geïnspireerd door de symboliek van de oude Egyptische goden

 • Het Golden Tarot van Kat Black, waarbij elke kaart is samengesteld uit delen van middeleeuwse en renaissancekunst

Tarot in de kunst is niet alleen beperkt tot de illustraties op de kaarten zelf. Tarotkaarten zijn ook opgenomen in schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken als symbolen van mystiek, spiritualiteit en het menselijk onderbewustzijn.

Tags:

Tarot,Tarotdeck

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lastest In News

Deze website is tot stand gekomen uit liefde voor de mensheid en de passie voor het vak. Mensen inzichten geven om het leven te vergemakkelijken is het mooiste beroep wat er bestaat. Al onze consulenten zijn geselecteerd en getoetst op passie en studie. Spreekt dit u aan en wilt u ook consulent worden? Vraag meer informatie via ons contactformulier.

Contact

112Tarot.nl

Copyright © 2023. All rights reserved.